BERICHTENOVERZICHT
Nashville-verklaring is pastoraal onverantwoord
Wereldwijd 245 miljoen christenen vervolgd vanwege hun geloof
Geloofsopvoeding uit een kinderkoran en een puberbijel
Het woord Jood is een scheldwoord geworden
Nieuwe voorstellen rond kerkelijke ambten

Nashville-verklaring is pastoraal onverantwoord
Ds. René de Reuver, scriba generale synode, betreurt de naar Nederland overgewaaide Nashville-verklaring. De Nashville-verklaring is theologisch eenzijdig en gesloten en pastoraal onverantwoord. Ze is daarom niet dienstbaar aan het gesprek in gemeenten over gender, seksualiteit en zegen. Dit gesprek is sowieso niet gediend met verklaringen en statements over en weer, maar komt alleen verder als het op een veilige manier gevoerd wordt op de plek waar het thuishoort, namelijk in de gemeente. Het kan alleen in een open houding waarin ruimte is voor ieder om zich uit te spreken en gehoord te worden. In november jl. heeft de generale synode van de Protestantse Kerk uitgesproken dat in de kerk van Jezus Christus ieder mens als beelddrager van de Schepper, aangeraakt door de liefde van Christus, van harte welkom is en zich thuis mag voelen. Bovendien heeft zij, in tegenstelling tot de verklaring van Nashville, uitgesproken dat de Protestantse Kerk geen waardeoordeel uitspreekt over de seksuele geaardheid van haar leden noch over het huwelijk of andere levensverbintenissen. Deze terughoudendheid is noodzakelijk voor een veilig en open gesprek over seksualiteit en gender in de gemeenten.


Wereldwijd 245 miljoen christenen vervolgd vanwege hun geloof
Christenen worden in 73 landen op extreme wijze vervolgd vanwege hun geloof, meldt de organisatie Open Doors, die wereldwijd strijdt tegen christenvervolging. Het gaat naar schatting om ongeveer 245 miljoen mensen. Voor de jaarlijkse ranglijst van de organisatie zijn 150 landen onderzocht. Open Doors schat dat nu één op de negen christenen wordt vervolgd. Twee jaar geleden ging het om één op de elf. Open Doors-directeur Maarten Dees maakt zich zorgen om de nieuwe cijfers. "Vervolging wordt intenser en gruwelijker", vertelt hij. "Tegelijkertijd blijft het aantal christenen dat wordt vervolgd stijgen."
Meer dan vierduizend christenen werden in 2018 gedood vanwege hun geloof. Dat een grote stijging ten opzichte van een jaar eerder. Toen ging het wereldwijd om 3.066 christenen. Zeker 3.700 van de in 2018 gedode christenen kwam om in Nigeria. Het aantal doden in dat land is bijna verdubbeld ten opzichte van 2017. Dorpen werden volgens de Open Doors gezuiverd van christenen en ingenomen door de aanvallers. Volgens de organisatie zijn de daders hier niet voor gestraft.
Bron: NU.nl


Geloofsopvoeding uit een kinderkoran en een puberbijbel
Drie morgens willen we groeien aan de verhalen uit ‘de Koran, uitleg voor kinderen’ van imam Abdulwahid van Bommel en met de ‘Groeibijbel’ van Piet van Midden, PKN emeritus predikant en docent Hebreeuws aan de Universiteit van Tilburg. Beide heren beschrijven de verhalen knap, verfrissend en verrijkend. Drie verhalen laten we naast elkaar horen, we bespreken met elkaar beide verhalen en laten ons verrassen door wat deze ons te zeggen hebben. De drie verhalen zijn: - Kabiel en Habiel oftewel Kaïn en Abel - Mohammed en Isa oftewel de Profeet en de Redder - Rizq en Isrậf oftewel de ethiek van zorg en verspilling. Aanmelden: Chris Dees, tel. (0522) 256 016 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Data: 05-02/12-02/05-03-2019 Tijdstippen: 09.00-10.30u. , aansluitend pauze met koffie /thee + evt. nagesprek


 Het woord Jood is een scheldwoord geworden
De cijfers liegen er niet om in het recente EenVandaag-onderzoek over Joden in Nederland. 77 % van de 557 ondervraagde Joden in Nederland ondervindt veel anti-joods sentiment, in de nieuwsmedia, op straat, op internet, in de politiek, door vernielingen.
Toen ik de uitzending erover op maandag 26 november zag, herkende ik twee geïnterviewden. Met Brigitte Wielheesen en haar dochter was ik in juli nog naar een joods-christelijke conferentie in Boedapest gegaan. Zij vertelde over het onderwijsklimaat op de school van haar dochter, waar bagatelliserend werd gedaan over de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog, nota bene door een geschiedenisleraar. Zelf is ze strijdbaar: ‘Ik laat me niet wegjagen’.De oud-voorzitter van het Centraal Joods Overleg Ron van der Wieken, met wie ik vaak om de tafel heb gezeten, zei: ‘Dat het klimaat begint te veranderen en onprettiger wordt, dat is buiten kijf’.
Ik zocht het rapport op internet op. De resultaten worden nuchter en bondig samengevat, maar ik vind ze schokkend. De helft van de ondervraagden voelt zich niet vrij om openlijk joods te zijn. Het jood-zijn wordt verzwegen of ingewikkelde situaties worden vermeden. Veel verwijtende opmerkingen betreffen het Israël-Palestinaconflict. Joden in Nederland worden persoonlijk verantwoordelijk gesteld voor dit conflict. ‘Het woord Jood is een scheldwoord op zich geworden’, zegt iemand in het onderzoek. Ik herken dat vanuit mijn werk voor joods-christelijke relaties. De emoties kunnen soms hoog oplopen als het om Joden gaat, zeker als de staat Israël erbij betrokken wordt.
Lees verder


Nieuwe voorstellen rond kerkelijke ambten binnen de Protestantse Kerk
Wat is eigenlijk een kerk? Zijn ouderlingen en diakenen echt nodig? Hoeveel opleiding is nodig voor ambtsdragers die Woord en sacramenten bedienen? Vragen die bovenkomen nu er binnen de Protestantse Kerk een mozaïek van kerkplekken ontstaat. De conceptnota geeft antwoorden op deze vragen.
In januari en februari 2019 zijn er vijf bijeenkomsten in het land, voor iedereen die geïnformeerd wil worden of feedback wil geven op de voorstellen uit de conceptnota. Scriba René de Reuver of voorzitter van de synode Saskia van Meggelen geven dan ook een inleiding. Via www.protestantsekerk.nl/kerkplekken kunt u zich aanmelden. Na verwerking van de feedback kunnen er tijdens de synode van april 2019 besluiten worden genomen.
Meer lezen? Klik hier.naar boven

Tijdschriften PKN
Vanaf januari 2019 veranderen de abonnementen op de tijdschriften woord&weg, Diakonia, Kerk&Israël Onderweg en Jong Protestant. Maurits van Stuijvenberg, coördinator Communicatie en Drukwerkbegeleiding bij de dienstenorganisatie, legt uit.
Wat gaat precies veranderen?
‘Vanaf januari 2019 verschijnt er nog maar één gebundeld magazine van de Protestantse Kerk. Alle abonnees, of ze nou woord&weg, Diakonia, Kerk&Israël Onderweg of Jong Protestant lezen, krijgen hetzelfde magazine. Aan de ene kant is dat maandelijks woord&weg; draai je het om, dan lees je maandelijks een van de andere drie tijdschriften.’ Er zijn geen abonnementskosten.
Lees meer

 


Synagoge nieuws
Januari:
Donderdag 24, aanvang 19.30 uur, drs. Judith van Weperen geeft een lezing over de Drentse schrijfster Carry van Bruggen (1881-1931). Carry werd geboren in Smilde als dochter van de joods-orthodoxe godsdienstleraar en voorzanger Izak de Haan. In haar autobiografische boek Het huisje aan de sloot, schreef zij over het leven van een joodse familie in Drenthe. Entree: € 7,50 vrienden € 5,-, vrijwilligers SSC gratis.


Jiddische dans
Wij hebben op zondag 10 februari 2019 om 14.30 uur, een ingelaste activiteit gepland en wel Jiddische dans van twee Oekraïense dansers, Natalja en Olena en hun beide dochters. Zij worden daarbij begeleid door Klezmermuziek. In februari zijn beide dames in Nederland en zij willen heel graag dansen in de synagoge te Coevorden. De aanwezigen kunnen aan het dansen deelnemen. Natalja is een professioneel danseres en trad onder ander op in Moskou, Minsk en Leningrad en Olena danst in haar vrije tijd. Natalja werkt op het Israëlisch consulaat in Lviv en begeleid Joodse studenten op de universiteit? Olena geeft overal in de Oekraïne Hebreeuwse les en doet met een groep studenten opgravingen naar resten van de Joodse cultuur. Als SSC zijn wij blij om deze Oekraïense dames te mogen ontvangen.
naar boven
MUZIEK & ZANG

Remco Hakkert in de Vredehorst
Gospel Music Hoogeveen organiseert op zondag 20 januari  in de Vredehorst een Together Worship-dienst met Remco Hakkert en Gospelkoor SIGN uit Epe.
Together Worship verzorgt diensten door het hele land. Hoofdmoot tijdens deze diensten is samenzang en koorzang. Daarnaast verzorgt Remco een korte meditatie. Al meer dan 5 jaar weet Remco op deze manier een groot publiek te bereiken in heel Nederland.
 Remco Hakkert is landelijk bekend en regelmatig te zien bij EO programma’s als Nederland Zingt. Daarnaast verleent hij regelmatig zijn medewerking aan landelijke evenementen als Opwekking.
U bent van harte welkom in 'De Vredehorst'. Na de dienst is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kop koffie. We zien uit naar uw komst.
De toegang is uiteraard gratis. Er zal een collecte worden gehouden voor het werk van Together Worship en aan de uitgang voor het werk van Gospel Music Hoogeveen.
De aanvang van de dienst is om 19.00 uu
Zuidwoldigerweg 30, Hoogeveennaar boven