Maak uw vervolgkeuze:

Agenda

24 mrt 2024;
10:00 -
Kerkdienst Singelkerk - Palmzondag
 

Voorzitter
Dhr. A.Nicolai

Diaconie is te bereiken per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
of per post : College van Diakenen, Postbus 181, 7740 AD Coevorden

Het College van Diakenen vergadert elke tweede maandag van de maand (behalve juli en augustus).

Rekening van de Diaconie
Bankrekening. NL 07 RABO 0373 7093 07  t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente te Coevorden.




pdf icon  Jaarrekening Diaconie 2022
College van Kerkrentmeesters

email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

samenstelling;

Voorzitter:  dhr. L. Jansen Schoonhoven
 Secretaris:  dhr. E. Schrotenboer
 Penningmeester:  dhr. B, Hurink
 Boekhouder:  dhr. G. Hiddink
 Leden:




 mevr. C. Wachtmeester
 dhr. E. ter Borg
 dhr. R. Hamberg


pdf icon  Jaarrekening kerkrentmeesters 2022
In het Pastoraat in de gemeente proberen wij elkaar te ontmoeten in en na de diensten, en het onderlinge contact te stimuleren op verschillende manieren.

  • Wij willen naar elkaar omzien voor Gods aangezicht, in de naam van Christus en hulp bieden aan elkaar op de vreugdevolle momenten en in de moeite van het leven.
  • Wij willen gebruikmaken van nieuwe/andere vormen van pastoraat en maken daarvoor gebruik van georganiseerde ontmoetingen/bezoeken en van spontane ontmoetingen/bezoeken in het pastoraat;

    • Wij willen elkaar stimuleren om aandacht te hebben voor elkaar, ook door de week.
    • Bij omzien naar elkaar denken wij vooral ook aan het onderlinge pastoraat in individuele gesprekken en in groepsverband.
    • Pastoraat is voor ons verbindingen zoeken naar en met elkaar.

  • Jongere generaties hebben andere vormen en manieren en daarom willen wij samen met hen zoeken naar aansprekende ontmoetingen.
  • Wij vinden het belangrijk dat onze professionele krachten zich vooral richten op urgente zaken in het pastoraat (ziekte en zorg, overlijden), het overige pastoraat geschiedt door vrijwilligers.
  • Nieuwe tijden laten ook andere communicatie methoden ontstaan. Digitale contacten willen wij waarderen: Whatsapp, email, Kerkapp en andere sociale media helpen om sneller te communiceren. (Kindernevendienst en jeugdraad maken daar al veelvuldig gebruik van)
  1. Dit alles vertaalt zich in een aantal concrete aandachtspunten voor de komende jaren.

    Beleidspunten

    1. Omzien naar elkaar betekent voor ons:
    1.  Onderling pastoraat
    2. Contacten onderhouden in de buurt door contactpersonen
    3. Contacten onderhouden door predikanten
    4. Bloemengroet bij verjaardagen 80+ en bij ziekte en rouw
    5. Engelenproject in de adventsperiode
    6. Dankdag
    7. Laatste Zondag Kerkelijk Jaar voor gemeenteleden en inwoners Coevorden
  2. Elkaar ontmoeten betekent voor ons:
    1. Diensten op zondag + koffiedrinken
    2. Huiskamergesprekken
    3. Vier je verjaardag in de Kerk
    4. Kerkcafé
    5. Lunchen en ontmoeten
  3. Aandacht voor jonge gezinnen en hun kinderen betekent voor ons:
    1. Inloop voor jonge gezinnen
    2. Kindernevendienst en jeugdkerk (next level)
    3. Digitale kerk – via Kerkapp, Whatsapp
 
De gemeente bestaat uit twee wijken, wijk oost en wijk west, met elk een eigen wijkkerkenraad. Daarnaast bestaat voor de gehele gemeente de algemene kerkenraad (AK).

De wijkkerkenraden bestaan uit de predikant, de ouderlingen en de diakenen in de betreffende wijk. Zij bespreken vooral de pastorale en de diaconale zaken in de wijk en geven advies aan de AK over andere belangrijke zaken.

De eindverantwoordelijkheid berust bij de AK. De AK neemt besluiten over met name de bestuurlijke aangelegenheden van financiële, administratieve en organisatorische aard. Ook alle zaken die voor de gehele gemeente van belang zijn komen in de AK aan de orde. In de AK zijn naast het moderamen vertegenwoordigers van de wijkkerkenraden opgenomen, de missionair ouderling, een bejaardenouderling, een jeugdouderling en de ouderlingen-kerkrentmeester.

De Algemene Kerkenraad is samengesteld uit het moderamen en overige leden. Het moderamen heeft tot taak het voorbereiden, samenroepen en leiden van de bijeenkomsten van de kerkenraad, de uitvoering van die besluiten van de kerkenraad waarvoor geen anderen aangewezen zijn, en voorts, onder verantwoording aan de kerkenraad, het afdoen van zaken van formele en administratieve aard en van zaken die geen uitstel gedogen (uit: Kerkorde PKN)

De kerkenraad is bereikbaar via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

of per post:  Algemene Kerkenraad, Postbus 181, 7740 AD Coevorden

Pastoraal en diaconaal werk

Het pastorale en diaconale werk in de wijken wordt uitgevoerd door de predikanten, de ouderlingen, de diakenen en contactpersonen. De wijken zijn daartoe onderverdeeld in (sub)wijken. In elke subwijk is een wijkteam ingesteld van ouderlingen, diakenen en contactpersonen. Zij verzorgen samen het bezoekwerk in de wijk. Een overzicht van de wijken en de wijkteams is opgenomen in het jaarboekje van de gemeente dat jaarlijks wordt vernieuwd.


Toelichting werkzaamheden College van Diakenen,
Gereformeerde Kerk, te Coevorden.

- Het verlenen van ondersteuning aan mensen en groepen in binnen en buitenland.

Dit kan zijn op financieel gebied of praktische hulp.

In het groot en meer op afstand gebeurt dit door het financieel ondersteunen van missionaire en diaconale werkzaamheden in binnen- en buitenland door Kerkinactie en/of andere instanties. Het kan hierbij gaan om directe hulp en/of projecten over een langere periode.

Op wat kleinere schaal maar dichterbij zorgt de diaconie voor ondersteuning van regionale en plaatselijke hulpinstanties. Daarnaast wordt directe persoonlijke hulp verleend. Vaak krijgen leden van de diaconie de opmerking dat de diaconie toch niet meer, zoals vroeger, direct armoede van iemand in de gemeente ondersteunt, aangezien er in Nederland en zeker in onze gemeente geen armoede meer zou zijn. Niets is minder waar. Ook in onze gemeente zijn er mensen die moeten leven van een minimum, wat in combinatie met schulden maakt dat de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt kunnen worden. Gelukkig vinden een aantal hiervan de weg naar de diaconie. Echter zijn er vele die uit schaamte voor hun situatie hiermee niet de stap durven te zetten om de diaconie om hulp te vragen.
De meeste verzoeken tot persoonlijke hulp worden door de dominees geïnitieerd. Deze hulp varieert van het ophangen van een foto tot het financieel begeleiden.
Bij directe financiële hulp is het beleid dat geen grote sommen geld worden geschonken, maar leningen tegen gunstige voorwaarden worden verstrekt.
Directe hulp wordt door de diaconie onder strikte geheimhouding uitgevoerd. Nergens worden namen vermeld aan wie de hulp is verleend, zodat ook in latere generaties, ook voor diakenen geheimhouding gewaarborgd is.

- Inzameling en verwerking van de gaven tijdens de erediensten

De Diaconie maakt een concept collecterooster die samen met de scriba van de AK, de penningmeester van de college van Kerkrentmeesters en de penningmeester van het College van Diakenen, wordt gecontroleerd en voor akkoord wordt aangeboden aan de AK. Vervolgens zorgt het College van Diakenen voor het tellen van de gaven, de uitbetaling aan de begunstigden en de verslaglegging hiervan naar de gemeente.

 - CD opname van de erediensten

Door de diaconie wordt praktische invulling gegeven aan het verzorgen en distribueren van CD-opnames van erediensten. CD's worden door diakenen bezorgd en weer opgehaald bij diegene die ziek zijn, of tijdelijk niet in staat zijn om in de kerk te komen.

- Diverse andere diaconale taken

Het verzorgen van o.a. de bloemen in de kerk, organisatie avondmaal, deelname o.a. aan andere commissies zoals I.K.O., ZWO/evangelisatie, werkgroep Oost Europa. Tevens maakt het College van Diakenen deel uit van kerkbestuurlijke instanties zoals de AK, Moderamen en de Classis.