BERICHTENOVERZICHT
Nacht van de Theologie
Grootste museum van Nederland

TVG cursussen in Assen

Facebook, wat kun je er mee als kerk?
Van tallship naar tjalk


Nacht van de Theologie 2017
Annemiek Schrijver en Tijs van den Brink presenteren op 23 september de zevende editie van de Nacht van de Theologie. Het evenement vindt dit jaar plaats bij KRO-NCRV in Hilversum.
Tijdens een inhoudelijk én speels avondprogramma wordt het theologisch boek van het jaar bekend gemaakt en de nieuwe Theoloog des Vaderlands wordt verkozen. Aan deze titel is dit jaar voor het eerst een prijs verbonden van 10.000 euro, ten behoeve van een door de winnaar op te zetten project. De Vermeulen Brauckman Stichting stelt deze prijs beschikbaar. Cabaretier Freek de Jonge, tv-presentator Leo Blokhuis, Theoloog des Vaderlands Janneke Stegeman, stripmaker Margreet de Heer en reformatiekenner Herman Selderhuis maken hun opwachting in deze ‘Nacht’.
De Nacht van de Theologie zal aanhaken bij 500 jaar Reformatie. Dit jaar is het thema ‘Ieder woelt hier om verandering’. Iedereen met belangstelling voor theologie is van harte welkom. Het hele evenement is ook online te volgen, want we gaan live op Facebook. Ook wordt er een aantal keer op NPO Radio 5 geschakeld naar het evenement.
http://www.nachtvandetheologie.nl/


Grootste Museum van Nederland
In het buitenland is het heel normaal om die indrukwekkende kathedraal te bezoeken. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl Nederlandse kerken de prachtigste kunstvoorwerpen herbergen, gemaakt door de beste kunstenaars en opgenomen in magistrale decors. Met elkaar vormen ze het grootste museum van Nederland. Museum Catharijneconvent, elf kerken en twee synagogen staan aan de basis van dit bijzondere project. De verborgen topkunst van Nederland wordt zo toegankelijk gemaakt voor iedereen.
Lees er alles over: https://www.grootstemuseum.nl/nl/


TVG cursussen Assen
TVG Assen
In Nederland zijn er 19 cursusplaatsen Theologische vorming gemeenteleden en geïnteresseerden. Assen is de enige cursusplaats voor heel Drenthe en de enige cursusplaats in Noord-Nederland met een ochtend cursus.
Theologie die iets te zeggen heeft
In theologie gaat het om God en om mensen. Om vertrouwen en ontmoeten. Over nieuw leven, hoop, toekomst en liefde. Theologie is ook een kring van mensen, samen lezen, samen zoeken, vragen stellen, samen studeren en leren.
Theologie die ons iets te zeggen heeft
Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de bronnen van het geloof. Voor iedereen die dieper wil nadenken over de vraagstukken van het geloof, de kerk en de samenleving en die verbreding van kennis zoekt.
Inhoud van de cursus
Theologie omvat diverse vakken, elk met hun eigen inhoud en methode. Deze verscheidenheid maakt theologie verrassend en boeiend. In de cursus komen jaarlijks zes basisvakken aan bod:
Oude Testament
Nieuwe Testament
Kerkgeschiedenis
Dogmatiek/geloofsvragen
Ethiek/zingevingsvragen
Praktische Theologie, bestaande uit de deelvakken Liturgie, Pastoraat  en Diaconaat.
Daarnaast worden in Assen extra vakken aan het programma toegevoegd, zoals  kerk en kunst, kerkmuziek, christelijke spiritualiteit, filosofie, Jodendom, wereldgodsdiensten, godsdienstsociologie en contextueel pastoraat. Voor meer info zie de website onder leerplan: www.tvgassen.nl
Kennismakingsavond
Getallen in de bijbel zijn van betekenis, sterker nog: soms hangt de betekenis van een verhaal er van af want waarom worden er de ene keer 5 en de volgende keer 7 broden gebroken? Waarom werden er 153 vissen gevangen? Heel interessant zijn de verborgen getallen want waarom werden de letters en de woorden geteld? De bijbel gaat op een heel andere manier voor je open. Van harte welkom op donderdagavond 14 september vanaf 20.00 u. in het Markehuus, Scharmbarg 35, 9407 EA Assen. Voor meer info zie de website www.tvgassen.nl  onder Nieuws.  
Informatieverstrekking / vragenuurtje voor geïnteresseerden en nieuwe cursisten.
Op donderdagavond 14 september  tussen 19.00-20.00 is er een inloopavond voor iedereen die meer informatie wil, vragen heeft en kennis wil maken met de begeleidingscommissie, het bestuur en enkele docenten van tvgAssen. Er wordt op u gerekend.
Op dinsdagmorgen 3 oktober start onze cursus TVG voor onze nieuwe cursisten om 09.00 u. met een intro door de cursusleider gevolgd door kerkgeschiedenis vanaf 10.45-12.15 u.
 Dit alles in het Markehuus, Scharmbarg 35, 9407 EA Assen. Zie verder voor het lesrooster op onze bovengenoemde website , ook voor het aanmeldings-formulier.  Aanmelden bij het secretariaat: Fam. Levenga, Tel. 0598-619077 Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Facebook, wat kun je er mee als kerk?
In Meppel is de predikant een nieuw experiment begonnen. Dominee Siebe Sijtsema, sinds twee jaar predikant van de wijkgemeente Stad en Landen in Meppel, houdt zich al een tijd bezig met het sociale medium. ‘In mijn vorige gemeente werden er regelmatig filmpjes gemaakt voor Facebook. Omdat dat hier in Meppel nog niet gebeurde, ben ik er zelf mee begonnen. De meeste filmpjes, zoals de aankondiging van een kerkdienst, knutsel ik zelf in elkaar. Erg leuk om te doen!’
Opstapverhaal
Sinds 1 augustus is de predikant een nieuw experiment begonnen. ‘Elke dienst vertel ik een zogeheten ‘opstapverhaal’, een verhaal voor de kinderen voordat ze naar de kindernevendienst gaan. Daar komen vaak positieve reacties op. Daarom ben ik begonnen de verhalen te filmen en op Facebook te zetten: zo kunnen mensen het verhaal nog eens terugkijken. En het is ook gelijk een service voor de mensen die niet bij de dienst konden zijn, ik hoor vaak dat zij het jammer vinden dat ze het verhaal gemist hebben.’ Waarom de verhalen geliefd zijn, is wel duidelijk. Sijtsema vertelt met humor en is niet vies van een beetje toneel – zo laat hij zich in één van de filmpjes met een grote plastic hamer op zijn hoofd slaan.
Positief beeld
Het filmen tijdens de dienst wordt op dit moment steeds door een ander gemeentelid gedaan, waardoor de kwaliteit wat verschilt. Als de proef aanslaat, wil de predikant het filmen wat beter gaan organiseren. Desondanks is de Facebookpagina van de wijkgemeente Stad en Landen nu al een bezoekje waard: de filmpjes en foto’s laten een actieve, warme en uitnodigende gemeente zien. Dat is precies wat Sijtsema voor ogen heeft. ‘Ik hoop dat de filmpjes bijdragen aan een positief beeld van onze gemeente en van onze diensten.’
Nieuwsgierig naar de filmpjes van dominee Sijtsema? Bekijk ze hier
(Bron: PKN)

Van tallship naar tjalk
Tallships: u kent ze vast wel. Prachtige, imponerende zeilboten. Maar hoe prachtig deze reuzenboten ook zijn, ze hebben een gebrek. Ze zijn niet zo wendbaar en vragen veel bemanning en onderhoud. Voor vervoer van vracht door smal en ondiep water zijn ranke tjalken veel bruikbaarder. De kerk wordt nogal eens vergeleken met een schip. Veel kerkgebouwen in dorpen en steden aan de kust worden opgesierd door een schip. Zij verwijzen naar het schip der kerk en naar de vissersboten van het dorp. Al naar gelang het water waarin de vis gevangen wordt, heeft deze boot de vorm van een tallship of van een tjalk.
De verandering die wij als Protestantse Kerk op dit moment ondergaan kun je vergelijken met de overstap van tallship naar tjalk. Het schip van onze kerk moet minder opgetuigd worden. Het grote tallship vraagt te veel onderhoud. De huidige Nederlandse wateren vragen om een ranker schip. In Kerk2025 gaat het om transparantie tot op de kern, minder regels en alle ruimte voor lokale gemeenten. In de komende synodevergadering willen we dit concretiseren door te kiezen voor meer ontmoeting en minder besturen; voor ringen
van gemeenten die elkaar ontmoeten en daardoor groeien, en voor classispredikanten die geestelijk leiding geven aan gemeenten en voorgangers binnen de classes. Dit alles opdat ons kerkschip,op weg naar 2025, net als de grotere tallships van eertijds, ‘Scheepke onder Jezus’ hoede’ zal zijn en blijven. Op weg naar de synodevergadering van 22 september is ons gebed: ‘Heer, stuur zelf het schip der kerk…’ (Lied 965)
René de Reuver,
Scriba van de generale synode


naar boven
Woord&Weg
Inspiratiemagazine van de Protestantse Kerk.
Blader door / bekijk het  septembernummer


CALVIJN
In een 8-delige tv-serie vraagt presentator Leo Blokhuis zich af hoe het gedachtegoed van Luther en Calvijn onze cultuur en identiteit heeft bepaald. Blokhuis: ‘Ik ben een domineeszoon en hoe je het ook wendt of keert, het calvinisme heeft mij gevormd. En niet alleen mij, denk ik. Calvinisme staat voor sober en zuinig en doe maar gewoon, maar was dat vijf eeuwen geleden ook al zo? Ik ben benieuwd waar je in ons land de sporen en invloeden van de Reformatie terugvindt.’
NPO 2, september/oktober.

Oecumene in tsjerkepaad
Het Tsjerkepaad (Kerkenpad) in Friesland heeft een hoge vlucht genomen. Zonder boekje met openingstijden en deelnemers gaat het eigenlijk niet meer. Dat realiseer je je als je de gids openslaat die voor slechts één euro verkrijgbaar of gratis te downloaden is. Liefst 250 kerken die in de periode van 1 juli tot en met 9 september open zijn voor bezichtiging staan er in vermeld. Speciale activiteiten zijn in een overzichtelijke agenda opgenomen. De organisatie is vorig jaar al begonnen met het opzetten van wandel- en fietstochten langs deze plekken van rust, ontspanning en bezinning. Deze stilteplekken zijn te vinden bij kerken en (vroegere) kloosters. ‘We laten ons inspireren door wat in onze cultuur herinnert aan spiritualiteit en haar invloed op de samenleving’, aldus Tryntsje de Boer in de gids, ‘dit jaar met het thema Rome en Reformatie. We kunnen genieten van mooie wolkenluchten, zingende vogels, vee in de weide, bloeiende aardappelen en ruisend graan. Fryslan nodigt uit tot pelgrimeren’

Luther
Op 31 oktober 2017 is het precies 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de kerkdeur in Wittenberg bevestigde, waarmee hij de grootste revolutie in de Europese kerkgeschiedenis ontketende. Museum Catharijneconvent sluit bij deze memorabele gebeurtenis aan met dé tentoonstelling over deze veelbesproken ‘man van het jaar’.
Luther2
Deze tentoonstelling brengt Luther en zijn tegenstanders voor het voetlicht. Zij toont in woord, beeld, muziek en spot waarin de kracht schuilt van deze invloedrijke, reformatorische rebel. Diverse objecten, zoals pamfletten, schilderijen, zilver, spotprenten, maar ook herkenbare, uitdagende dilemma’s, muziek en nieuwe middelen laten een nieuw licht schijnen op het enerverende verhaal van Luther en de Reformatie. De koppeling met de huidige tijd en de invloed van zijn ideeën op ons dagelijks leven zijn hierbij steeds voelbaar.
Catharijneconvent, Utrecht
Bekijk en lees meer op de website van dit museum.

7 september - 6 januari 2018
Tentoonstelling Christendom en antisemitisme, museum Sjoel Elburg. Centraal staan drie periodes waarin het christendom een opmerkelijke rol speelde
sjoelelburgnaar boven
MUZIEK & ZANG
Remco Hakkert in de Vredehorst
Op zondag 24 september verzorgt Remco Hakkert samen met Gospelkoor SIGN uit Epe een Together Worship Choir dienst in Vredehorst aan de  Zuidwoldigerweg 32 in Hoogeveen. De dienst begint om 19.00 uur. De afgelopen jaren heeft Gospel Music Hoogeveen Remco Hakkert meerdere malen mogen begroeten in diverse samenstellingen
“Laat iedereen de Heer prijzen, nu en altijd! Laat iedereen zingen voor de Heer, van het oosten tot het westen”. Psalm 113: 2,3

Populaire band LEV komt naar de Vredehorst in Hoogeveen.
Begin september van dit jaar brengt LEV haar nieuwe album ‘Tussen Vrees en Veiligheid’ uit. Het is alweer het vierde album van de band die is uitgegroeid tot 1 van de beste christelijke bands in Nederland. Dit najaar geeft de band diverse concerten, verspreid over het gehele land. Daarin zal uiteraard het pas uitgebrachte album centraal staan, maar kan men ook luisteren naar bijzondere verhalen en meezingen met bekende liederen.
Op uitnodiging van Gospel Music Hoogeveen komen ze  naar de Vredehorst en wel op zaterdag 30 september om 19.30 uur. Het is een avondvullend programma.
Tickets zijn te bestellen via www.truetickets.nl/LEV
LEV - het Hebreeuwse woord voor ‘hart’ - wil Nederlandse kerken dienen in het samen zingen en is hierbij actief binnen verschillende kerkelijke stromingen. Zij is ook een veelgevraagde band op festivals en conferenties. Meer informatie over de band is te vinden op www.bandlev.nl

Reformatie op muziek
Op 4 november speelt Symfonieorkest Sjosnanim in Kampen de Reformatiesymfonie van Mendelssohn en het Vioolconcert van Bruch met soliste Marieke Booy. Het concert vindt plaats in samenwerking met Zingen in de Kerk, onderdeel van de Protestantse Kerk.
naar boven