GetAttach

Verslag reis Roemenië 4 mei tot en met 9 mei 2016

Wij(Alfred Gossen, Dick en Aly Elzing, Alie Supheert, Bennie Roseboom, Marjet Marissen, Jannie Bekkers en Anneke Boer) waren van 4 mei tm 9 mei op bezoek bij het onderwijsproject in Cisnadie en bij ds. Konrad Lorincz in Aiud. We hebben genoten, niet van het weer helaas, maar wel van de contacten met kinderen, onderwijzend personeel en alle bekenden daar.
Geweldig om te zien hoe blij de kinderen van "ons" onderwijsproject zijn met de kansen die geboden worden. Prachtig om te horen hoe fijn ze het vinden dat ze op school hun huiswerk kunnen maken en begeleiding krijgen bij alles. De opmerkingen: één familie, als broers en zussen, het elkaar helpen, saamhorigheid, leren, spelen en dankbaarheid hebben we van de kinderen meegekregen. We hebben ze gevraagd wat ze later willen worden en ze hebben door de begeleiding nu zeker ambities voor de toekomst. Arts, leraar, verpleegkundige, brandweerman, politie, reddingswerker, kleuterjuf, het kwam allemaal voorbij.
Het project is zeer succesvol en wordt inmiddels ook ondersteund door de directie van de school en de burgemeester van Cisnadie. Een uitgebreider reisverslag volgt in komende edities van Kerknieuws en op deze pagina van de website! 
Voor een uitgebreid fotoverslag kunt u ook terecht via de volgende link;
www.myalbum.com/album/H38qu5w530pR


Verslag reis Roemenië 2016

Op 4 mei  zijn wij met een groep van 7 personen vertrokken vanaf vliegveld Dortmund naar Cluj-Napoca, Roemenië. Aan het eind van de middag kwamen wij daar aan, op het vliegveld stonden twee huurauto's voor ons klaar. Wij hadden afgesproken niet direct door te rijden naar Cisnadie, want in het donker rijden in Roemenië is niet zo'n goed idee. Veel loslopende honden, koeien en wild op straat.
Na ons geïnstalleerd te hebben in ons hotel en problemen met een niet te openen koffer te hebben opgelost, hebben wij een restaurant opgezocht in het centrum van Cluj. Om 20.00 uur Nederlandse tijd werd op ons verzoek in het restaurant de muziek uit gezet. Wel apart om daar twee minuten stil te zijn (dit in verband met dodenherdenking), wij vonden dit erg bijzonder en indrukwekkend.

De volgende morgen zijn wij naar Cisnadie gereisd waar wij verwacht werden bij de fam. Czenter. 's Middags zijn we naar de school gegaan voor een ontmoeting met “onze” kinderen. Geweldig om te zien hoe blij de kinderen van het onderwijsproject zijn met de kansen die hun geboden worden. Om te horen hoe fijn ze het vinden dat ze op school hun huiswerk kunnen maken en begeleiding krijgen bij alles. De woorden: familie, broers en zussen, de hulp, het elkaar helpen, saamhorigheid, leren, spelen en dankbaar hebben we van elk kind gehoord. We hebben ze gevraagd wat ze later willen worden en ze hebben zeker ambitie. Arts, leraar, verpleegkundige, brandweerman, politie, reddingswerker, kleuterjuf, het kwam allemaal voorbij. Een erg leuke middag gehad dus. Er was ook taart en er werd een leuke, folkloristische dans vertoond door de kinderen.

Vrijdag 6 mei
Vandaag een gewichtige dag gehad: vanmorgen eerst ontvangst op het gemeentehuis van Cisnadie en daar met de burgemeester gesproken. Daarna een gesprek gehad met de directeur van de school en met de leerkrachten van de onderbouw. Allen zijn zeer ingenomen met de ondersteuning vanuit Coevorden. Van de staat krijgen ze weinig geld voor onderwijs en leerplicht kennen ze niet in Roemenië. Door alles wat Jenny Czenter doet met ondersteuning van Werkgroep Oost-Europa Coevorden kunnen deze kinderen verder komen in het leven. Daar zijn ze allemaal heel dankbaar voor. Het was weer een prachtige dag. 

Zaterdag 7 mei
Samen met Konrad en Ildiko Lőrincz hebben wij een toeristisch uitstapje gemaakt. Eerst zijn wij naar Torockószentgyörgy gereden om daar even rond te kijken. Hier bevindt zich de tweede gemeente van ds. Konrad Lorzincz. De gemeente van Torockószentgyörgy bestaat uit ruim 50 leden, ds. Lorincz gaat daar 1 x per maand voor in de kerkdienst.
Daarna belandden wij in Torockó en stuitten daar op een trouwerij en kregen wij traditionele hapjes en er was folkloristische muziek. Torockó wordt ook wel het mooiste dorp van Transsylvanie genoemd. Door de ligging in de bergen lijkt het of de zon daar twee keer opkomt. Na een wat lange autorit kwamen wij daarna bij Huda lui Papară, een prachtig bergachtig gebied waar een aantal van ons een fikse bergwandeling hebben gemaakt. We werden daar overvallen door een enorme plensbui met onweer maar na veel glibberen en valpartijen, maar ook genietend van de prachtige natuur kwamen we weer în de bewoonde wereld. Na een heerlijke maaltijd bij de familie Lorincz zijn wij hotel-waarts gegaan.

Zondag 8 mei (moederdag)
Eerst een "gewone" kerkdienst waar we natuurlijk niets van verstonden. We hadden wel de orde van dienst van ds. Konrad Lőrincz gekregen, veel psalmen en gezangen zijn dezelfde als in Nederland. De essentie van de preek gaf de dominee in het Nederlands weer. Na de kerkdienst hebben we bij het domineesgezin gegeten en om 16.00 uur gingen we naar de sporthal (gymzaal bij de school) om Moederdag te vieren. Natuurlijk verstonden we hier ook weer weinig van, maar ook nu vertelde de dominee een gedeelte in het Nederlands. Het was een soort van dankdienst voor moeders. Er waren kinderen die vertelden wat hun moeder voor hen betekent en zelfs volwassenen bedankten hun moeders. Daarna werd er door kinderen gedanst en kregen alle vrouwen een tulp! Helaas konden wij niet langer blijven,  wij moesten nog bijna 2 uur rijden naar Cluj Napoca. Op zo'n manier hadden wij nog nooit Moederdag gevierd.

Maandag 9 mei
Na een laatste overnachting zijn wij naar het vliegveld gereden, hebben de auto's ingeleverd en ingecheckt voor onze vlucht. We zijn tot de conclusie gekomen dat wij het allemaal ontzettend fijn hebben gevonden deze dagen. De kinderen zijn erg blij met de huiswerkbegeleiding. In Roemenië is geen leerplicht en aan deze armste kinderen laat niemand zich iets gelegen liggen. Tot Jenny Czenter zich ermee ging bemoeien en met hulp van o.a. Coevorden zorgt voor die extra bijlessen. Samen met de leerkrachten geeft ze de kinderen niet alleen les in taal en rekenen enz., maar krijgen ze ook "levenslessen" mee. En het werpt zijn vruchten af, dat hebben we met eigen ogen kunnen zien. Roemenië is óók een prachtig mooi land om vakantie te vieren. En spotgoedkoop! Voor ons was het wel heel gemakkelijk: bij het begin van onze reis hebben we geld in de pot gedaan en onze „penningmeester” betaalde alles. Heel fijn om je geen zorgen te hoeven maken om de betalingen en overal te kunnen zeggen: „Die meneer daar betaalt alles!” En als het op was trokken we weer wat uit de muur en storten bij. Voldaan zijn wij weer veilig in Nederland aangekomen.